utorak, 5. travnja 2011.

Općenito o motivaciji

Motivacija je utjecaj koji izaziva, usmjerava i održava željeno ponašanje ljudi. U kontekstu organizacije može se promatrati sa dva aspekta. S aspekta pojedinca motivacija je interno stanje koje vodi ostvarenju cilja. S aspekta menadžera motivacija je aktivnost koja osigurava da ljudi teže postavljenim ciljevima i da ih ostvaruju.  Oba aspekta imaju važno zajedničko značenje : motivacija je ulaganje napora da se postignu rezultati. Dakle, motivacija je proces iniciranja i usmjeravanja napora i aktivnosti u svrhu ostvarivanja osobnih i organizacijskih ciljeva.
Na individualnu motivaciju djeluje mnoštvo faktora. Mogu se razvrstati u četiri kategorije :
·                  *Individualne osobine
·                   *Karakteristike posla koji pojedinac obavlja
·                    * Karakteristike organizacije, odnosno radne situacije u kojoj se pojedinac nalazi
·                     *Šira društvena okolina

Vidi se da na motivaciju djeluje čitav niz faktora, ali svi oni djeluju kroz pojedinca i preko njega utječući na njegove percepcije, vrijednosti,  potrebe i druga obilježja. 
Na razumijevanje motivacije usmjerene su brojne teorije koje pokušavaju odgovorit na naizgled jednostavno pitanje : Što je motivacija i kako se odvija proces motiviranja? S aspekta menadžmenta to je pitanje: Kako motivirat ljude za veću radnu uspješnost i uspješno ostvarivanje postavljenih ciljeva?

Nema komentara:

Objavi komentar